Underkategorier

 

Handle i Sverige

Noen ting er bedre å handle i Sverige enn andre.

De mest populære varene å handle i Sverige er kjøtt, alkohol, godteri og tobakk. Når det gjelder kjøtt kan man spare opp mot 70% sett opp mot priser i Norge sett i sammenheng med valutakurser.

Store pakninger

I butikkene ved grensen får man mange varer i store pakninger, slik som vaskepulver, dopapir og liknende. Da kan det være greit å overføre vaskepulveret til mer håndterlige refill bokser når man kommer hjem. Pass også på å ha nok av lagringsplass i fryseren for alt kjøttet når du kommer tilbake igjen.

Handle alkohol i Sverige

Matbutikker selger øl, men det er kun folkeøl med alkoholnivå opp til 3.5%. For sterkere øl må man besøke systembolaget.

Alkohol er generelt billigere i Sverige enn Norge. Men hvis man er ute etter mer eksklusiv vin, kan man fort se at de norske prisene er på høyde med, eller billigere enn prisene i Sverige. Grunnen til dette er at grunnlaget til norske avgifter beregnes utifra alkoholnivå, og ikke priser. Øl derimot er betydelig rimeligere enn i Norge.

Pass på valutafellen

Når du handler i Sverige er det viktig å passe på at du betaler i svensk valuta. Selv om kjøpesentrene tar imot norske kontanter og har mulighet til å veksle om til norske kroner når du drar kortet, er det mye å tjene på å betale i svensk valuta med visa kortet. Du får en mye bedre vekslingskurs med visa kortet enn kursen de tilbyr i butikken.

Kvantumsfellen

Det er også verdt å merke den forbrukeratferden vi mennesker får når vi ser ekstremt billige varer. Et eksempel er de enorme godtebutikkene hvor man får godteri til rundt halv pris. Forbrukere handler ofte mye mer godteri enn det de vanligvis gjør, og er sjeldent flinke til å rasjonere det, hvilket betyr at man kjøper for minst like mye som i Norge, men spiser mye mer i løpet av samme tiden.

Unngå mengden

Enkelte dager er spesielt populære for grensehandel, hvilket fører til stor trafikk og lange køer over grensen i tillegg til krangel om parkeringsplasser og butikker overfylt av kjøpeglade nordmenn. Helgene er spesielt populære for svenskehandel, i tillegg til enkelte høytider, og spesielt påsken. Hvis man vil unngå køene kan man dra tidlig eller sent på dagen. Hvis man har anledning er det beste tidspunktet å dra over grensen på hverdager, da det er nesten tomt der. For de som ikke feirer nasjonaldagen, er 17. mai den dagen da du vil få kjøpesentrene for deg selv.

Andre kostnader

Når du skal handle i Sverige er det viktig å kalkulere med ekstra bensinkostnader og service utgifter i tillegg til den ekstra tiden man benytter, for å se om det er verdt reisen over grensen for å kjøpe billigere mat.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: